olkos.gr

Νέα

  • Ο τόμος αποτελεί την 20η αφιερωματική έκδοση της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» και είναι αφιερωμένος στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ι.Π. Μεσολογγίου.
  • Εκδίδεται από τις Εκδόσεις Ολκός με την υποστήριξη της Lamda Development
Η νέος αφιερωματικός τόμος «Ξενοκράτειον – Το Αρχαιολόγικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», έργο της αρχαιολόγου και Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Ολυμπίας Βικάτου, παρουσιάζει για πρώτη φορά τον ξεχωριστό αρχαιολογικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα από τις σελίδες του τόμου, ο αναγνώστης ανακαλύπτει σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και συλλογές μεγάλου χρονικού και θεματικού εύρους, από τους προϊστορικούς έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, αντιπροσωπευτικές των φύλων που κατοίκησαν την περιοχή. Ευρήματα που στεγάζονται πλέον στο «Ξενοκράτειον», ένα διατηρητέο νεοκλασικό οικοδόμημα που αποτελεί τοπόσημο του Μεσολογγίου και φιλοξενεί σήμερα το νεοσύστατο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
Ο αφιερωματικός τόμος «Ξενοκράτειον – Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», όπως και άλλες εκδόσεις της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς.
Περισσότερα...
Η Lamda Development και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση παρουσιάζουν τον αφιερωματικό τόμο «Ελεύθερνα».
Περισσότερα...
Κυκλοφορεί η μελέτη της Ράνιας Μπαλλή Η δράση της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα κατα τα έτη 1947-1967 
Περισσότερα...
Το βιβλίο της Μαρίας Θερμού Στα Μαγειρεία των Αρχαίων / DiningwiththeAncientGreeksκυκλοφορεί τώρα και στην αγγλική γλώσσα, στοχεύοντας σε ένα ευρύτερο κοινό που θα το ενδιέφερε η διατροφή στην Αρχαιότητα ως έκφραση πολιτισμού και εκλέπτυνσης ζωής και όχι μόνον ως αναγκαίο παράγοντα επιβίωσης.

Μια αφηγηματική διαδρομή που αρχίζει από την Κυκλαδική και Μινωική Εποχή και φτάνει ως την Κλασική και Ελληνιστική. Ο αναγνώστης έχει «συνομιλητές» στο ταξίδι τον Αριστοφάνη, τον Μένανδρο, τον Αθήναιο με τους περίφημους Δειπνοσοφιστές του αλλά και τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Ευριπίδη. 


Η συγγραφέας Μαρία Θερμού, δημοσιογράφος με μακρόχρονη θητεία στο χώρο του πολιτισμού και ειδίκευση στην αρχαία πολιτιστική κληρονομιά, μπαίνει στα μοσχοβολιστά μαγειρεία της Αρχαιότητας, εντυπωσιάζεται και καταγράφει.


Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συνδρομή του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Περισσότερα...
Η έκδοση, προοίμιο του εορτασμού για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό, ελληνικό και ξένο, τα γαλλικά φιλελληνικά ρολόγια που απεικονίζουν ήρωες και γεγονότα του Αγώνα. «Μικρά οικιακά μνημεία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων», όπως αναφέρει στην Εισαγωγή του βιβλίου ο ιστορικός Γιώργος Τόλιας, τα ρολόγια αυτά είναι εκφραστές ενός φιλελληνικού ρεύματος αλλά και της γοητείας που άσκησε στη δυτική κοινή γνώμη
η πρώτη εθνική επανάσταση στην Ευρώπη.

O θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη, ο Κανάρης, ο Κολοκοτρώνης, η Έξοδος του Μεσολογγίου, ο Αλή πασάς, ο Μπάιρον, γνωστοί φιλέλληνες δεν είναι απλώς θέματα μιας διακοσμητικής τέχνης. Από μπρούντζο, συχνά επιχρυσωμένο ή πορσελάνη, συνδυάζουν την αγάπη για την κομψότητα και την πο­λυτέλεια, ενώ ταυτόχρονα απαθανατίζουν τον ηρωισμό προσώπων και γεγονότων που σημάδεψαν τον ελληνικό Αγώνα και κυριάρχησαν στον Τύπο αλλά και τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες της εποχής.

Στο πολυτελές λεύκωμα παρουσιάζονται 147 φιλελληνικά ρολόγια, μπρούντζινα και πορσελάνινα. Το καθένα συνοδεύεται από πλούσια τεκμηρίωση που μαρτυρεί   και την πηγή έμπνευσης για την κατα­σκευή του, όπως για παράδειγμα, χαρακτικά, πίνακες, διακοσμητικά βάζα, πορσελάνινα πιάτα και άλλα αντικείμενα πολυτελείας.

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.
Περισσότερα...
Από την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Θερμού "Στα Μαγειρεία των Αρχαίων" στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά.
Περισσότερα...
Κυκλοφορεῖ σὲ E΄ ἔκδοση τὸ μοναδικὸ αὐτὸ κείμενο τῆς παγκόσμιας λογοτεχνίας ποὺ ἀσχολεῖται τόσο ἐκτεταμένα, ἀποκλειστικὰ καὶ καίρια μὲ τὴ ματαιότητα τοῦ κόσμου τούτου καὶ μὲ τὸ ἐφήμερο τῆς ἀνθρώπινης ὕπαρξης. Εἶναι ἡ πρώτη ὁλοκληρωμένη καὶ σχολιασμένη μετάφραση τοῦ βιβλίου τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης ποὺ ἐπηρέασε βαθιὰ διανοητὲς καὶ καλλιτέχνες. Σὲ μετάφραση Ἀλέξανδρου Ἴσαρη, μὲ ἐπίμετρο καὶ σχόλια τοῦ καθηγητῆ Μ.Ζ. Κοπιδάκη, ἀναλύεται ἀπὸ κάθε πλευρὰ τὸ κείμενο αὐτὸ τῆς Βίβλου.
Περισσότερα...
"Το τέλος της μικρής μας πόλης" του Διονύση Μαρίνου
Περισσότερα...
"Βαγγέλης Προβιάς: Ραντεβού με την έμπνευση στην πλατεία"  
της Λαμπρινής Κουζέλη
Περισσότερα...
5+1 πλατείες της Αθήνας που οδήγησαν στην «Πλατεία Μεσολογγίου»
Περισσότερα...
Διαβά-Ζουμε
"Πλατεία Μεσολογγίου" του Βαγγέλη Προβιά
 
Περισσότερα...
"Επειδή καλοκαιριάζει" του Ηλία Μαγκλίνη.
Περισσότερα...
Ένα κείμενο του Θανάση Νιάρχου για την "Πλατεία Μεσολογγίου" του Βαγγέλη Προβιά
Περισσότερα...
Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων του Βαγγέλη Προβιά "Πλατεία Μεσολογγίου".
Περισσότερα...
Κυκλοφορεί στις 19-5-2016 η νέα συλλογή διηγημάτων του Βαγγέλη Προβιά "Πλατεία Μεσολογγίου" μετά τα "Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης" (Ολκός, 2014).

Περισσότερα...
Κυκλοφόρησε ο τελευταίος τόμος της σειράς "Ο Κύκλος των Μουσείων" με θέμα τις Μυκήνες.

Περισσότερα...
ΤΑ ΝΕΑ -ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ, 3-10-2015
Περισσότερα...
Από τον Μάρκο Καρασαρίνη, ΒΗΜagazino, 14 Ιουνίου 2015

Περισσότερα...
Κυκλοφορεί σε νέα έκδοση και νέα μειωμένη τιμή.

Περισσότερα...
"Τα μαύρα παπούτσια της παρέλασης" του πρωτοεμφανιζόμενου Βαγγέλη Προβιά υποψήφιο στα "Βραβεία Βιβλίου Public 2015 - Οι Πένες της Χρονιάς", στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα.
Περισσότερα...
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Συλλογικός τόμος που εισάγει στις βασικές αρχές των επιστημών της γης.
Περισσότερα...

8 δημιουργοί παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για την ιστορία που τους ενέπνευσε από "Τα μαύρα παπούτσια της παρέλασης".

Περισσότερα...
Η Καθημερινή 30-1-2015
Περισσότερα...
Εκδόσεις ΟΛΚΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου:

ΓΚΑΙΤΕ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Περισσότερα...
Παρουσίαση της πρώτης συλλογής διηγημάτων του Βαγγέλη Προβιά "Τα μαύρα παπούτσια της παρέλασης" που κυκλοφορεί ήδη σε δεύτερη έκδοση.
Περισσότερα...
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
Περισσότερα...
"... H Nτυράς έχει την ιδιότητα να σε κάνει να την αγαπάς ή να την προσπερνάς ως αόρατη.
Περισσότερα...
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Περισσότερα...
Ο Γιώργος Δεπάστας είναι υποψήφιος για το Βραβείο Μετάφρασης Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας για το βιβλίο Χίλιες και δύο νύχτες.  
Περισσότερα...
Επανακυκλοφορεί το "Περί βλακείας" του Ρόμπερτ Μούζιλ, 14η έκδοση
Περισσότερα...
Μια ιδιαίτερα ερεθιστική συνέντευξη γύρω από την τέχνη, την πολιτική, τη γυναίκα και τον άνδρα, πάνω από όλα γύρω από το ερωτικό πάθος
Από τον Δημοσθένη Κούρτοβικ στα Νέα
Περισσότερα...
Χωρίς φόβο και πάθος, η Μαργκερίτ Ντυράς μιλά για όλα, τη ζωή, το έργο της, την εποχή της αφάνειας, την ξαφνική επιτυχία, την παγκόσμια αναγνώριση, την πολιτική, τον έρωτα.
Από τον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη στην Ναυτεμπορική
Περισσότερα...
«Δεν ξέρω στ' αλήθεια τι είναι αυτό που παρακινεί τους ανθρώπους να γράψουν, εκτός ίσως από τη μοναξιά της παιδικής ηλικίας», έγραφε η Μαργκερίτ Ντιράς
Άρθρο στα Νέα
Περισσότερα...
Το βιβλίο «Μετέωρο πάθος», μια αυτοβιογραφική συνέντευξη
Της Όλγας Σελλά στην Καθημερινή
Περισσότερα...
©2022 Olkos - All rights reserved
×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.